Business Data Lake
BLOG
DIGITAL

Blog: Business Data Lake - Princip #3

Valget mellem performance og omkostninger - I dag er der grundlæggende to teknologiske løsninger til analyse af strukturerede data: Diskbaseret og in-memory.

[29. september 2016] I dag er der grundlæggende to teknologiske løsninger til analyse af strukturerede data: Diskbaseret og in-memory.

Diskbaserede løsninger kan håndtere meget store datamængder, er relativt billige men også ret langsomme. In-memory løsninger er vanvittigt hurtige men prisen bliver også meget høj ved selv moderate datamængder.

Det mest frustrerende for beslutningstagerne er, at de to tilgange oftest er forbundet med to vidt forskellige teknologistakke, og at de skal vælge teknologistak inden de kan begynde at analysere data og finde ud af hvor stor værdi, der kan udvindes fra disse data. Det kan altså virke som en tilfældighed om de ender med en løsning, der er alt for dyr eller en løsning der er alt for langsom.

Business Data Lake konceptet gør en ende på denne problemstilling ved at lade de forskellige teknologier eksistere side om side med forskellige roller og tillade at prototyper udvikles på billig teknologi men idriftsættes på hurtigere alternativer hvis, og i det omfang det måtte vise sig nødvendigt.

Enkelte leverandører har i nogle år kunnet tilbyde teknologi, der automatisk vælger det rette medie efter behov. Altså traditionelle diske til store mængder data, der sjældent benyttes eller kun benyttes af meget få – in-memory til de små datamængder, der benyttes flittigt af rigtig mange – SSD til gråzonen midt imellem. Værdien af databehandlingen har dog ikke været en væsentlig parameter i afgørelsen af placeringen.

Business Data Lake konceptet har ført til, at der i dag er ved at være modne værktøjer, der tillader at placeringen af data ændres usynligt for brugerne (bortset selvfølgelig fra de tilsigtede ændringer i performance). Ofte kan disse ændringer effektueres dynamisk. Fremkomsten af disse værktøjer hjælper også Business Data Lake konceptet til større udbredelse.

Erik Haarh
Erik Haahr
Managing Consultant
+45 52189364
todo todo
Blogs