salesforceudvik
BLOG
SALESFORCE

Blog: Udvikling på Force.com – en oplagt karrierevej

Dette indlæg har til formål, at belyse hvad det vil sige at være Salesforce Udvikler. Ambitionen er, at give dig så komplet et billede som muligt, uden at blive super detaljeret.

[22. november 2015] Strukturen i dette indlæg er bygget op som følger:

 1. Hvad er Salesforce?
 2. Hvilken Teknologi arbejder du med?
 3. Hvorfor er det fedt?
 4. Hvad skal du også vide?
 5. Hvilke virksomheder kan du arbejde med/for?
 6. Hvordan kan din karriere udvikle sig?
 7. Hvad kan du forvente af arbejdspladsen?
 8. Opsummering

Hvad er Salesforce?

Salesforce er en 100% cloudbaseret virksomhed, der leverer en platform til hhv. CRM, Kundeservice, Marketing, Analytics og IoT. De er verdens førende enterprise cloud leverandør med mere end 100.000 kunder og er vurderet til mere end 50 milliarder dollars. Salesforce blev grundlagt i 1999 af Marc Benioff, og har siden da opbygget verdens største B2B AppExchange.

Hvilken teknologi arbejder du med?

Salesforce har sin egen platform (force.com). Arkitekturen, som ses herunder, er en Multitenant cloud-arkitektur, baseret på en relationel database (SQL-lignende). Forretningslogik kan konfigureres deklarativt eller kodes med Salesforces eget udviklingssprog, APEX (minder om Java og C#). Præsentation konfigureres via standard UI-elementer, eller custom bygges i Visualforce (traditionelt MVC web UI) eller Lightning (komponentbaseret JavaScript Single Page Application UI). Alt kan integreres via REST & SOAP API’er. Hele platformen er tilgængelig på mobil med Salesforce1 app’en.

 

 

Hvorfor er det fedt?

 • Du arbejder med en platform i rivende udvikling (3 automatiske opgraderinger årligt, altid bagud-kompatibelt, så man arbejder altid på den nyeste version af platformen)
 • Selve arbejdsområdet, Cloud, er et af dem der er i stærkeste udvikling
 • Det er et homogent miljø, hvilket gør det nemt, at lave noget der virker
 • Du arbejder med flere lag i stakken: database, frontend UI, integrationer, forretningslogik mv.
 • Grundet det brede spektrum har du mulighed for, at arbejde med det du finder spændende
 • Der arbejdes også med systemintegrationer, standarder, distribuerede systemer mv.
 • Man når langt, hurtigt – og har en fornemmelse af, at få noget fra hånden
 • Det er din analyse og dit design der sikrer successen
 • Dokumentation og help-articles er meget omfattende, så du kan altid finde svar og få feedback
 • Vælges konsulentvejen, oplever du forskellige miljøer, får hurtigt erfaring og et bredt netværk

Hvad skal du også vide?

 • Er du vandt til Eclipse eller Visual Studio, vil du opleve udviklingsværktøjer, der ikke har samme niveau af intellisense og debugging funktioner
 • Du koder ikke et helt nyt system, men derimod mere konkrete opgaver med hurtigere værdilevering
 • Man arbejder tæt på forretningen – dvs. du kommer til at forstå forretningen bedre

Hvilke virksomheder kan du arbejde med/for?

I Danmark er det virksomheder som MT Højgaard, Lundbeck, Falck, Chr. Hansen, SimCorp, Telia, Berlingske Media, GN Resound m.fl. som anvender Salesforce i en eller flere af deres afdelinger. Kigges der på den internationale scene, finder vi virksomheder som Activision, Barclays, Belkin, Canon, Coca Cola, Commonwealth Bank of Australia, Delta Air Lines, Electronic Arts, Financial Times, Pernod Ricard, Philips, Spotify og mange, mange, mange flere af alle størrelser og afskygninger.

Hvordan kan din karriere udvikle sig?

Salesforce er efterhånden blevet så stort, at det giver mening at tale om både en vertikal og en horisontal karrierevej.

Den vertikale kan man let identificere ved at anvende certificeringerne som pejlemærker. Navnligt så starter man som ”Udvikler” (Developer) og bliver efter noget tid ”Senior Udvikler” (Advanced Developer). Derefter kan man bygge ovenpå med ”Arkitekt” kompetencer (Technical Architect).

Den horisontale sti giver imidlertid mulighed for at specialisere sig i backend (triggers, klasser mv.), Frontend UI (Visualforce) eller sågar Mobile (Salesforce1, Lightning, App Builder). Der er selvfølgelig også mulighed for at lave lidt af det hele.

I forhold til hele Salesforce portefølje, så lader det til, at der også kommer til at være mulighed for at specialisere sig i udvikling inden for Marketing Cloud (i.e. HTML, AmpScript, Mobile-First Emails, Landing Pages etc.) og Analytics (BI Værktøj, Data Struktur, Dashboards mv.) – det er dog for tidligt, at sige noget konkret om hvad de sidste 2 indebærer. Men det er tydeligt, at der er mange muligheder inden for Salesforce Udvikling.

Hvad kan du forvente af arbejdspladsen?

Nu er det selvfølgelig meget præget af vores miljø i Capgemini, men vores udviklere siger, at der stort set altid er god stemning og med et godt samarbejde mellem forretningsanalytikerne og udviklerne. Alle er hjælpsomme – men det kan til tider være svært med face-to-face sparring, da der ikke er så mange Salesforce udviklere i Danmark i dag (hint: der er næsten garanteret job).

Opsummering

Som Salesforce udvikler får du mulighed for, at arbejde med stakkens forskellige lag (database, UI, integrationer, forretningslogik mv.), med en teknologi og platform der er i rivende udvikling og som har stor success. Man kan komme ud og arbejde for både konsulenthuse samt de største virksomheder – både i Danmark og internationalt. Der er en klar karrierevej for dem der ønsker dette, og man kan næsten være 100% sikker på job.

todo todo