Bots
BLOG
INNOVATION

Blog: Bots - Nyt ord for robotter?

I den seneste tid er ordet bot blevet flittigt brugt i danske og udenlandske medier. Inden da var ordet robotics (eller sågar robotik) populært – som afløser for robot? Ikke helt!

[28. juli 2016] For at få bedre hold på begreberne lad os starte med det ældste – Robot.

Baggrund for ordet robot

Selve ordet Robot stammer fra et skuespil af den tjekkiske forfatter Karel Capek (1890-1938) fra 1921 – R.U.R (Rossum Universal Robots), hvor mennesket skaber maskiner i sit billede for at erstatte arbejderne. Ordet stammer fra det tjekkiske 'robota', der betyder 'træl' eller 'tjener'.

I 1940 skaber Westinghouse Electric Corp to af de første robotter, der bruger den elektriske motor til alle kroppens bevægelser. Elektra kunne danse, tælle til ti - og ryge! Hans motoriserede ledsagerhund, Sparko kunne gå, stå på sine bagben og gø. Robotterne blev fremvist ved World's Fair i New York.

Robotter

Der er fra starten et stort fokus på, at robotter fysisk ligner mennesker (eller dyr). Et fokus der giver adskillige udfordringer med f.eks. balanceevne.

Unimation Inc. starter den industrielle robotrevolution ved at sælge robotten Unimate, en samlebåndsarm, til General Motors, hvor den fra 1962 tilbringer endeløse timer med at svejse biler. Ved at se bort fra udseendet er mange problemer forsvundet, og industrirobotternes indtog begynder.

Det er robotternes fysiske evner, der er i fokus. Den kan programmeres eller trænes til at udføre opgaver af stigende kompleksitet.

Robotics

Robotics er en fællesbetegnelse for den del af maskinteknologi, elektroteknologi og datalogi, der beskæftiger sig med design, konstruktion, drift og implementering af robotter, computer-systemer til deres kontrol, sensorisk feedback og informationsbehandling.

Robotics som begreb er opstået ud af erkendelsen af, at det er synergien mellem de forskellige fagområder der skaber fremskridt i udviklingen. Samtidig er fokus flyttet fra det fysiske udtrykt til autonomi.

Bots

Bots er en betegnelse for softwaredelen af robotics – altså autonom software der kan gøre ”noget”.  Ordet har været brugt i gennem nogle år som sammensat ord f.eks. Chat-Bot (typisk brugt som on-line brugerhjælp på websider – mest kendt er nok IKEAs Anna, der en overgang var en del af IKEAs kundeservice. Anna blev en del af en svensk popsang), Bot-Net (net af hackede, fjernstyrede computere der bruges til forskellige former for Internetkriminalitet), …

Bots var også hovedårsagen til ”Flash Crash” – et midlertidigt sammenbrud på Wall Street 6. maj 2010, der varede godt en halv time og blev den mest turbulente periode i aktiehandlens historie.

Hvorfor tale om bots nu?

12. april 2016 indrømmede Mark Zuckerberg åbent, at han benyttede bots i sin kommunikation på Messenger. Facebook vil nu åbne op for, at andre kan gøre det samme.

Microsofts Satya Nadella har 31. marts 2016 udtalt, at Cortana er fremtidens platform for Microsoft snarere end Windows.

Hvorfor sker det nu?

Det bedste bud er den succes kinesiske WeChat har haft siden starten med bots hvor 700 millioner daglige brugere (heraf 70 millioner uden for Kina) benytter tjenesten, og 200 millioner dagligt benytter betalingstjenester styret af bots (tal fra december 2015).

Teknologien er nu på et niveau, så man kan kommunikere med en bot via et velkendt chat interface på sin smartphone, og få den til at udføre relativt komplicerede opgaver. Et eksempel kunne være at bede en bot om at købe biografbilletter, bestille bord på en nærliggende restaurant efterfølgende, og selvfølgelig sørge for at forhandle en god pris og betale. Jo mere du bruger tjenesten, jo bedre vil dens forslag være – den lærer dine præferencer.

Potentialet

På sigt kan du have din egen bot (butler), der kender alt til interesser, planer og præferencer, kender alle tjenester med tilhørende passwords, alle kreditkort med tilhørende CVC-koder, kender familie og venner med deres mailadresser, fødselsdage osv. I praksis dit alter-ego på nettet.

Skræmmende vil nogen mene – befriende siger andre.

Teknologien kommer – den er her faktisk allerede i lille skala – udfordringen bliver at styre udviklingen og forhindre, at din bot, dit alter-ego på nettet, ikke overtager styringen fuldstændig.

En række ”love” vil være på sin plads, og her kan vi også kigge tilbage i historien.

Gennem 40'erne producerer Isaac Asimov flere robothistorier, som til sidst samles i bogen "I, Robot" i 1950. I én af fortællingerne, "Runabout" fra 1942, definerer Asimov Robotlovene:

  • Nulte Lov: En robot må ikke skade menneskeheden eller gennem inaktivitet tillade at menneskeheden skades.
  • Første Lov: En robot må ikke skade et menneske eller gennem inaktivitet tillade, at et menneske skades, med mindre det bryder en højere ordens lov.
  • Anden Lov: En robot skal adlyde de ordrer, et menneske giver den, med undtagelse af sådanne ordrer, som er i konflikt med en højere ordens lov.
  • Tredje Lov: En robot skal beskytte sin egen eksistens, så længe en sådan beskyttelse ikke er i konflikt med en højere lov.

Det største problem med bots bliver nok det samme som med mennesker – der er altid nogen, der sætter sig ud over loven…

Vil du vide mere om bots, så læs ”The Bot Effect: ’Friending Your Brand’” fra SogetiLabs.

Erik Haahr
Erik Haahr
Managing Consultant
+45 52189364
todo todo