connected locks
BLOG
INNOVATION

Blog: BlockChain

BitCoin er baseret på den første og mest udbredte BlockChain – det samlede system bag råder over mere computerkraft end Google, Facebook og Amazon – tilsammen.

Jeg vil prøve at give dig et overblik over hvad BlockChain er og hvilke muligheder teknologien bringer.

Så hvis du kender BlockChain i forvejen, så brug din tid på en anden blog.

BlockChain gør det muligt at overføre værdi fra en person til en anden uden mellemled – i forhold til en almindelig bankkonto-til-bankkonto overførsel er det altså både banker og Nets, der er sparet væk. Der går også højest 10 minutter før overførslen er permanent bekræftet i modsætning til de to til tre dage der kan gå mellem banker.

En af hovedingredienserne i teknologien er stærk kryptering – for at tilgå en BlockChain konto skal du kende koden – glemmer du koden er værdien på kontoen for evigt ”tabt”. Der er nemlig ingen kontoadministrator (bank), der kan udstede en ny adgangskode. Nogle systemer giver dog mulighed for at printe en nødkode, der kan benyttes ved genoprettelse af et glemt kodeord (den version jeg har set, sender en hel A4 side med tilfældige cifre og bogstaver direkte til standard printeren defineret på computeren – god fornøjelse med at indtaste 2-3.000 tegn uden slåfejl…)

Sammen med en BlockChain findes også en valuta – den første, mest udbredte og derfor også mest kendte hedder BitCoin. BitCoin skældes ofte ud for at være en valuta, der bruges til hvidvask og til betaling mellem kriminelle fordi det er muligt at være anonym både som modtager og afsender af BitCoin. Den samme mulighed findes dog ved brug af kontanter eller andre fysiske værdier som guld, diamanter osv. Det tager bare meget længere tid at flytte værdier til den anden side af kloden med fysiske værdier end via Internettet.

Men det øjeblik en kriminel ønsker at veksle fra BitCoins på BlockChain til f.eks. Dollars i en bank vil vedkommende kunne identificeres. Så der røg muligheden for at være anonym. Men så længe alt kan køre i et lukket system er anonymiteten intakt.

Kan man svindle med BitCoin og BlockChain?

Tjah – en BlockChain er baseret på at et stort antal distribuerede computere arbejder sammen, så hvis en BlockChain ikke er særlig udbredt vil det teoretisk være muligt at svindle med den, hvis man råder over tilstrækkelig stor computerkraft, større end de øvrige computere bag denne BlockChain. BitCoin er baseret på den første og mest udbredte BlockChain – det samlede system bag råder over mere computerkraft end Google, Facebook og Amazon – tilsammen. Hvis du vil svindle skal du råde over en større computerkraft end den der står bag systemet – det kan vist ikke lade sig gøre i praksis – selv ikke NSA råder over så meget computerkraft!

Udover BitCoin findes der et stigende antal aktive BlockChains. Den mest spændende for tiden hedder Ethereum og har som primært formål at understøtte smarte kontrakter og ikke at være en valuta. SKAT er meget interesseret i smarte kontrakter og overvejer blandt andet om det kan erstatte bilbogen så enhver tvivl om ejerskab af en bil kan fjernes endegyldigt fra systemet.

Man kunne også forestille sig en type smart kontrakt mellem værelsesudlejer og værelseslejer, der kan eliminere AirBnB. Hvis sådan en smart kontrakt kobles med en smart dørlås, kan det hele automatiseres og uden mulighed for svindel.

Med førerløse biler kan bilen selv indgå en smart kontrakt med en kunde og kører taxikørsel hvis ejeren giver den lov. Igen uden mulighed for svindel. Bilen kan sågar få sin egen BlockChain konto og selv betale for energi, vask, parkering – og hvorfor ikke renter og afdrag på et billån. Hvis den tjener nok kan den måske købe en hjælpebil…

Der er dog en slange i paradis – om få år vil fremkomsten af en reel kvantecomputer kræve ændringer i alle nuværende BlockChain systemer. Da BlockChain i bund og grund er udviklet som et demokratisk system skal disse ændringer derfor godkendes af et flertal af de computere, der indgår i systemet inden de kan implementeres. Dette giver paradoksalt nok det største problem for de mest udbredte og dermed i dag sikreste implementeringer.

Jeg håber dette korte indlæg har givet dig en forståelse af hvad BlockChain er og et glimt af hvilke potentielle muligheder teknologien rummer.

Erik Haarh
Erik Haahr
Managing Consultant
+45 52189364
todo todo