Agil test – hvad er det egentlig for en størrelse?
BLOG
SOFTWARETEST

Blog: Agil test – hvad er det egentlig for en størrelse?

Agil test er et begreb, vi bruger i flæng; vi laver agil test, vi er agile testere – men i praksis, hvad betyder det så for dig i din dagligdag?

[18. december 2015] Når talen falder på test i agile projekter, så varer det ikke mange minutter, inden den drejer over mod automatisering – at testautomatisering er afgørende for, at et agilt projekt kan overleve i det lange løb. Og det er da også helt rigtigt, at automatiseret test er en helt grundlæggende del af testaktiviteterne i et agilt projekt, ellers vil man meget hurtigt få problemer med at kunne overskue regressionsbyrden, ligesom man vil have for langsomme feedback loops i projektet.

Lisa Crispin og Janet Gregory præsenterer deres udgave af automatiseringspyramiden i deres bog "Agile testing", og den giver et godt billede af, hvordan man i den ideelle verden forestiller sig at automatisering implementeres.

Men det er jo ikke ligegyldigt, hvad man automatiserer! Jeg plejer at sige, at dårlig test der er blevet automatiseret, jo sådan set stadig er dårlig…. Den kører bare hurtigere. Så uanset hvor meget fokus der er på udvikling af automatiseringsframeworks, masser af god unit test og så videre – så er det afgørende stadig, at vi automatiserer DE RIGTIGE testcases.

Det handler om at få lavet den mest effektive test med færrest mulige testcases, at vi har en solid regressionstest suite, der er til at vedligeholde, og som har en tilfredsstillende dækning.

Så de gode gamle kundskaber som testdesignteknikker er bestemt ikke en saga blot, bare fordi projektet vælger at gå den agile vej. De er vigtigere end nogensinde. Og selvom du ikke selv kan automatisere testcases, så har du, med din solide værktøjskasse af testdesignteknikker, et godt grundlag for at kunne supportere de der kan, med et godt testdesign – om det så bliver automatiseret via de unit tests, som udviklerne laver, via en autotest på API niveau eller noget helt tredje kommer jo helt an på rammerne for dit projekt.

Men automatisering kan ikke stå alene – den manuelle test kan ikke afløses af ren automatisering. Vi har stadig brug for den kreative del af testen, som kun en menneskehjerne kan gennemføre! Og her kommer den exploratory test så ind i billedet.

Som hovedregel har du ikke tid til at lave de store dokumenterede testcases i løbet af sprintet, da du løbende skal supportere teamet ved at teste userstories, når de er klar. Derfor er du nødt til igen at finde værktøjskassen med dine testdesignteknikker, heuristikker, tjeklister og meget andet frem og bruge den som en hjælp til at lave en solid exploratory test, gerne ved hjælp af sessionsbaseret test – en exploratory variant, der sikrer lidt mere dokumentation af testen, end man har i den rene freestyle exploratory, og som ligeledes lægger op til at man debriefer efter hver enkelt test.

Der er mange aspekter af test, der skal tages højde for i de agile teams, se bare tidligere indlæg om de agile testkvadranter – men det vigtigste er nu en gang, at du forstår din rolle i teamet, og at du er godt klædt på til at fungere i rollen som teammedlem i et agilt team – og i rollen som agil tester. Derfor er det afgørende, at du forstår den agile udviklingsmetode, med grundlag i det agile manifest og de 12 principper, der danner rammerne for "agile". Det er nemlig rammerne, som du og dit team sammen skal leve inden for i fremtiden. At blive agil tester er nemlig først og fremmest et spørgsmål om mindset.

todo todo
  • Gitte Ottosen
    Gitte Ottosen
    Ansvarlig, kursusforretningen
    +45 52189711