IoT
BLOG
DIGITAL

Refleksioner på Gartner's Top 10 for IoT trends

Da Smart Products modnes mere og mere, følte jeg, at det ville være nyttigt at gennemgå de IoT observationer og forudsigelser Gartner Group Inc. offentliggjorde sidste år.

Gartner identificerer IoT Security, IoT Analytics, IoT Device (Thing) Management, Short Range IoT-netværk, Wide Area Netværk med lavt strømforbrug, IoT-processorer, IoT-operativsystemer, Event Stream Processing, IoT-platforme samt IoT-standarder og økosystemer. Selv om jeg ikke ser dem som ti individuelle- eller nye teknologier – så er der nogle af områderne, som fortjener mere opmærksomhed. De fleste kan håndteres ved at anvende velkendt teknologi og tilgange kendt fra beslægtede områder. Ligesom industrien gjorde, da mikroprocessoren blev opfundet og en overflod af decentraliseret computerkraft blev tilgængelig. Det seneste WannaCry-angreb viste imidlertid, at selv modne metoder, som at holde dine operativsystemer patchede, IT opdateret og oprette et Security Operations Center (SOC) ikke efterfølges af mange.

Vil ensartede standarder blive standarden?

Gartner indikerer, at de forventer, at den beskrevne udvikling vil finde sted i 2017 og 2018. Jeg tror, ​​at noget vil tage meget længere tid. Vi oplever måske foreslag til IoT standarder og økosystemer dukke op. Men jeg vil tvivle meget på, at vi vil se en enkelt standard dominere i sit område inden for den nævnte tidsramme. Både når det gælder kommunikationsstandarder og netværksprotokoller.

Vi så en hurtig de-facto standardisering med magnetbåndsbaseret videooptagelse. Men i de fleste områder har dominerende standarder været 5-10 år og endnu længere undervejs. Det tog 30 + år før kobling, bremse og speeder blev standardiseret i biler. Og i nogle områder ser vi stadig en række konkurrerende standarder. Tag elektricitet i en husholdning - vi har 110 V / 60 Hz og 220 V / 50 Hz, og på toppen af ​​det 5-10 forskelligt formede stik. Et andet eksempel tættere på IoT-området: Operativsystemer til slutbrugeren - Android, IOS, Linux, OS / X, Windows.

IoT Analytics modnes

Når det kommer til IoT Analytics, har jeg et andet synspunkt - vi har de nødvendige værktøjer og algoritmer! Og vi har opbygget en stor forståelse for, hvordan vi implementerer værktøjer og får samlet indsigt ved at arbejde sammen med kunder gennem en årrække.

Et moderne fly er et godt eksempel på et system med flere computere og tusindvis af sensorer og aktuatorer. Vi har bygget digitale tvillingsimulatorer til at overvåge drift og stress påvirkninger på flyturbiner gennem deres livscyklus, så de kan overvåges proaktivt ved hjælp af real-time Analytics. For at holde flyet flyvende og hjælpe piloterne med at beslutte om de skal gribe ind. I olieudforskning har vi analyseret tidsserier af seismiske data, for at modellere hvordan de geologiske strukturer omkring oliefelterne udvikler sig over tid. Her har vi brugt multi-petabyte datasæt. Når det kommer til at forstå kundeadfærd, har vi et årtis erfaring med at analysere data fra sociale medier med et højt upålidelighedsniveau. Tilføjelse af målinger fra IoT-enheder (fakta) gør ikke dette vanskeligere, det vil dog tilføje yderligere parametre, der skal integreres og tages hensyn til.

Jeg siger ikke, at vi ikke vil se innovation, men jeg ser ikke, at innovation kommer som et specifikt resultat af at IoT modnes. Mere fra virkningen af at ​​data science som disciplin bliver indarbejdet og får momentum i flere og flere organisationer.

Fremadrettet

Vi skal overveje sikkerhed, enhedsstyring og kommunikation med IoT som for alle andre enheder - og ja - mange af IoT-enhederne er billige, lavtydende enheder med få funktioner. Et minimalt krav ville være, at kommunikationsprotokollen sikrer, at det ikke er muligt at oprette falske enhedslæsninger ved at efterligne enheden eller ændre læsningen under transit.

For billige lav-strømsenheder ændrer dette bare beregningen mod Deploy & Forget, snarere end forebyggende eller proaktiv vedligeholdelse. Simpelthen fordi værdien af ​​en enkelt enhed og de data den producerer, ofte er ubetydelig. Som altid er det forretningsværdien, der styrer. Det er ofte billigere at installere en ny enhed med et nyt batteri end at finde en gammel enhed, opdatere den og udskifte batteriet. Miljømæssige overvejelser kan dog også påvirke omkostningsligningen.

For dyrere enheder og enheder, der samler følsomme data eller personlige data, er der behov for en anden tilgang. Her vil du ikke kun have de rigtige aflæsninger igennem, uforstyrret. Du vil også have, at de skal være private men tilgængelige for autoriserede brugere. For DIY IoT applikationer er der helt sikkert privatlivs- og sikkerhedsproblemer omkring enhederne og deres kommunikation samt datalagring. For kommercielle applikationer vil EU’s persondataforordning (GDPR) dække de fleste af problemerne fra enheder til datalagring. Jeg er imidlertid ikke sikker på, at alle leverandører af SmartHome-udstyr, sundheds- og fitnessovervågningsudstyr og tilhørende tjenester er deres ansvar og de mulige konsekvenser af ikke at håndtere datasikkerhed og privatliv bevidst.

Der er også andre problemer:

Bruger vores tjenesteudbydere de indsamlede sensordata til andre formål end specificeret?

(se: Is My Google Home Spying On Me?)

Er du i kontrol, når du forbinder dit daglige liv med en tjenesteudbyder?

(se: Business Ethics in IoT)

Erik Haarh
Erik Haahr
Managing Consultant
+45 52189364
todo todo