Hvordan spiser man en elefant
BLOG
SOFTWARETEST

Blog: Hvordan man spiser en elefant: Tips til forbedringer af din TestProces

Effektiv procesforbedring; fokuser på det rigtige og kom i mål

[8. juni 2015] Jeg har arbejdet med procesforbedring igennem en årrække, og i løbet af den tid, har jeg bemærket nogle nøgleaktiviteter, der fører til en vellykket implementering. Du skal:

 • Vide hvor du er (forstå din nuværende situation)
 • Vide hvor du skal hen (definer dit mål)
 • Sikre ejerskab og engagement fra projektets medlemmer
 • Udvikle din proces først, find dine værktøjer bagefter
 • Finde ud af, hvordan man spiser en elefant

De fleste af disse punkter taler for sig selv, men jeg vil gerne føje et par ord til, omkring elefanten.

Nogle gange når man indfører en ny proces, har organisationen en gruppe der sætter sig ned og skriver hele processen, bagefter præsenterer de den og siger: »Værsgo at implementere." Hvis du er heldig, kan du blive understøttet af en smule træning. Der er flere farer ved en big-bang tilgang som denne:

 • Du mangler ejerskab og engagement fra organisationen
 • Du lærer ikke af de små skridt i implementeringsprocessen, så du kan ikke ændre retning og ændre eller forbedre processen, når behovet opstår
 • Ofte ender processen op som en hyldevare: Det kræver for meget at gennemføre den store opgave det er at implementere det hele på en gang, så meget bliver ikke forankret og anvendt i organisationen
 • Der er ikke tilstrækkelig fokus på de kulturelle ændringer, der skal være en del af enhver ændring

I stedet for denne tilgang, overvej da spørgsmålet: Hvordan spiser du en elefant? Svaret er selvfølgelig "En bid ad gangen". Det samme skal du gøre når du laver procesforbedring; du har brug for at oprette en backlog over dine initiativer, prioritere dem og identificere de lavt hængende frugter der kan gennemføres med kun en lille indsats, for at vise at du er ved at ændre på tingene - give følelsen af præstation og fremskridt ... og derefter tage det i små bidder.

På et af de projekter jeg har været på var den første forbedring at skabe et almindeligt accepteret overblik over test udfordringerne; at identificere den aktuelle proces, nedbryde test-opgaven i mindre dele, skabe et minimum af struktur, og definere klare ansvarsområder for opgaverne. Det vigtigste var at få overblik og identificere proces- og systemkomponenter samt ejerskab.

Med backloggen på plads, kunne vi nu prioritere. Hvor skal vi starte med at forbedre vores tests? Skal vi indføre strukturerede dokumenterede tests eller bare bruge et test-træ som en tjekliste og udgangspunkt for exploratory test, eller måske en kombination? Hvilken træning er nødvendig for at supportere processen? Hvad kan vi gøre for at forbedre planlægningsprocessen? Med andre ord, oprette en prioriteret liste af mindre forbedringer.

Ved indførelsen af en ny proces, er den vigtigste faktor at huske på, at folk har brug for tid til at vænne sig til nye måder at arbejde på. Bryd gennemførelsen op i små trin, og lad de nye aktiviteter og processer blive forankret før du går videre.

Aktiviteter kan ske sideløbende, men når du implementerer en forbedret proces, så skal modtagerne kunne holde trit med dig og samtidig støtte projektet i det daglige - så glem aldrig det med elefanten.

todo todo
 • Gitte Ottosen
  Gitte Ottosen
  Ansvarlig, kursusforretningen
  +45 52189711